2 സ്പൂൺ അരിപ്പൊടി മതി.!! നിമിഷനേരം കൊണ്ട് ഒരു കിടിലൻ സ്‌നാക് ; എത്ര കഴിച്ചാലും മതിവരില്ല…!! | Crispy Rice Flour Snack (Instant Avalose Podi Vada / Spiced Rice Crackers)

Crispy Evening Snack Using Rice Flour: പുത്തൻ രുചിക്കൂട്ടുകൾ നമ്മളെല്ലാം പരീക്ഷിക്കാറുണ്ട്. വളരെ എളുപ്പത്തിൽ വീട്ടിൽ ഇപ്പോഴും ലഭ്യമാകുന്ന ചുരുക്കം ചില ചേരുവകൾ മാത്രം ഉപയോഗിച്ചു പെട്ടെന്ന് തന്നെ ഈ വിഭവം റെഡി ആക്കി എടുക്കാം. ചൂട് കട്ടനൊപ്പം ഈ സ്നാക്ക് അടിപൊളിയാണ്. കുട്ടികൾക്കും മുതിർന്നവർക്കും ഒരുപോലെ ഇഷ്ടപെടുമെന്നതിൽ സംശയമില്ല. ആവശ്യമായ ചേരുവകൾ താഴെ ചേർക്കുന്നു. എങ്ങനെയാണെന് നോക്കാം.

ചേരുവകൾ എല്ലാം തയ്യാറാക്കിയാൽ എളുപ്പം നമുക്കിത് റെഡി ആക്കിയെടുക്കാം. തയ്യാറാക്കുന്നത് എങ്ങനെയാണെന്ന് വീഡിയോയിൽ വിശദമായി കാണിച്ചു തരുന്നുണ്ട്. നിങ്ങളും ഇതുപോലൊന്ന് ട്രൈ ചെയ്തു നോക്കൂ..ഈ വീഡിയോ നിങ്ങൾക്ക് ഉപകാരപ്പെടുമെന്ന കരുതുന്നു.വീഡിയോ നിങ്ങൾക്ക് ഇഷ്ടമായാൽ ലൈക്‌ ചെയ്യാനും ഷെയർ ചെയ്യാനും മറക്കരുത്. credit : Home Recipes by Shana

Ingredients:

IngredientQuantity
Rice flour (roasted)1 cup
Grated coconut (fresh/dry)¼ cup
Green chilies1–2 (finely chopped)
Ginger1 tsp (chopped)
Curry leaves1 sprig (chopped)
Cumin seeds / jeera½ tsp
Sesame seeds (optional)1 tsp
SaltTo taste
Hot waterAs needed
Coconut oilFor deep frying

👨‍🍳 Instructions:

🔹 1. Prepare the Dough

  • In a mixing bowl, combine:
    • Rice flour
    • Grated coconut
    • Green chilies
    • Ginger, curry leaves
    • Cumin seeds, sesame seeds, salt
  • Pour hot water gradually and mix into a soft, non-sticky dough (like for idiyappam or kozhukatta).

🔹 2. Shape the Snacks

  • Pinch small balls from the dough and flatten into discs (like thick vada).
  • You can also roll into sticks or small cylinders for variety.

🔹 3. Fry Until Crispy

  • Heat coconut oil in a pan.
  • Deep-fry the shaped discs on medium flame until golden and crisp.
  • Drain on paper towels.

🍽️ Serve With:

  • Hot black tea (kattan chaya)
  • Or spicy chutney or ketchup

✅ Tips:

  • Roast rice flour slightly before use for a better flavor.
  • For extra crispiness, add 1–2 tbsp roasted urad dal flour or besan.
  • You can also bake or air-fry them (at 180°C / 350°F for 15–20 mins) for a healthier version.

A crispy evening snack made with rice flour is the perfect blend of taste and crunch. Easy to prepare, this savory treat involves mixing rice flour with spices like cumin, chili flakes, and salt, along with finely chopped onions and herbs. Water is added to form a thick batter, which is then shaped into small discs or fritters and deep-fried until golden brown. The result is a light, crunchy snack with a soft interior, ideal with a hot cup of tea. This gluten-free recipe is not only quick but also delicious, making it a favorite choice for teatime cravings.